Image Image Image Image Image

11

Apr

Stelios Papamichael – Animation Article

  • By admin

O Team Leader της Orb Communications, Στέλιος Παπαμιχαήλ στο InBusinessNews.

Όσο χρόνο θα χρειαστείτε για να διαβάσετε αυτό το άρθρο, στο YouTube θα έχουν αναρτηθεί βίντεο συνολικής διάρκειας πέραν των 2.500 ωρών, με τον αντίστοιχο αριθμό στο – όχι και τόσο μακρινό – 2010 να μην ξεπερνά τις 120. Τα οπτικοακουστικά μέσα και γραφικά έχουν κατακλύσει, παράλληλα, όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, γεγονός που συνέβαλε άλλωστε και στην ταχεία εξάπλωση του Tik Tok, το οποίο προσφέρει στους χρήστες μία «αντισυμβατική» θα λέγαμε εμπειρία, συγκριτικά πάντοτε με τις υπόλοιπες πλατφόρμες.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μόνο ένα μικρό παράδειγμα του βαρυσήμαντου, πλέον, τομέα του video-animation, που χαράζει νέους δρόμους στο χάρτη της επικοινωνίας και της διαφήμισης.

Πώς όμως το animation βοηθά μία επιχείρηση να γίνει πιο ανταγωνιστική;
Η σύγχρονη αγορά και η κοινωνία ευρύτερα, εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν το animation ως εργαλείο επικοινωνίας, αποδεδειγμένα αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους αρκετά πιο γρήγορα σε σχέση με όσες δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στη δυναμική που μπορεί να τους προσδώσει.

Σε μία περίοδο που οι πολίτες κατακλύζονται καθημερινά από χιλιάδες πληροφορίες μέσω διαφόρων πηγών που προέρχονται κυρίως από την τηλεόραση, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, τα κινούμενα γραφικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά προσφέροντας μια εντελώς διαφορετική και συνάμα συναρπαστική εμπειρία για τον καταναλωτή.

Εδώ πηγάζει και η απάντηση σε όσους διερωτώνται γιατί κινούμενα και όχι στατικά σχέδια. Σίγουρα η τέλεια συνταγή για μία ολοκληρωμένη επικοινωνιακή δράση περιέχει την αρμονική συνύπαρξη και των δύο, αφού έτσι και αλλιώς το animation αποτελείται από κινούμενα στατικά σχέδια. Αυτό, όμως, που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι οι υψηλές αποδόσεις του σε ό,τι αφορά την επαναφορά της πληροφορίας πίσω στη μνήμη. Με πιο απλά λόγια, ο δέκτης του μηνύματος θυμάται πολύ πιο εύκολα μία διαφήμιση ή δράση που περιέχει κίνηση παρά μία που είναι στατική.

Αυτό καταδεικνύει και το πείραμα “Animacy Effect” που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα το 2018 και τα αποτελέσματά του δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Psychology. Δύο ομάδες ανθρώπων παρακολούθησαν δύο διαφορετικά βίντεο με κινούμενες και στατικές λέξεις, αντίστοιχα. Ακολούθως, απαντώντας στο ερώτημα «σε πόσες λέξεις υπήρχε το γράμμα “E”;», η ομάδα που είχε δει το βίντεο με κίνηση σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.

Εξίσου σημαντική για την επιτυχημένη προβολή ενός προϊόντος ή/και μίας υπηρεσίας, είναι επίσης η οπτικοακουστική εμπειρία που προσφέρει το animation, αφού το κοινό όχι μόνο βλέπει κινούμενα γραφικά αλλά λαμβάνει και ήχο. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ζούμε στην εποχή των πολυμέσων. Η μουσική, τα ηχητικά εφέ καθώς και η εκφώνηση μπορούν να καθορίσουν το ύφος μιας επικοινωνίας από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα και να «μπάσουν» τον θεατή από πολύ νωρίς μέσα στο θέμα. Στοιχεία τα οποία θεωρούνται κομβικής σημασίας και αυξάνουν τις πιθανότητες ταύτισης του καταναλωτή με αυτό που παρακολουθεί.

Η ψηφιακή εποχή, τα NFTs και το μέλλον της επικοινωνίας
Στη Metaverse εποχή που διανύουμε, με τα κινούμενα γραφικά να κατακλύζουν το διαδίκτυο και το αγαπημένο όλων GIF να αποτελεί το διασημότερο trend της εποχής, έχοντας αποκτήσει μεγάλη χρηματική αξία λόγω της εμφάνισης των NFTs (Non-Fungible Tokens), ένα είναι το σίγουρο: Πώς ο τομέας του animation και συνάμα η τεχνολογία εξελίσσονται και αναπτύσσονται πλέον με ταχύτητες φωτός, καθιστώντας βέβαιο πως το αύριο δεν θα μοιάζει με τίποτα στο σήμερα, πόσο μάλλον στο χθες.

Είναι ενδεικτική άλλωστε η αναφορά μου στο GIF, αφού από αγαπημένο φορμάτ κινούμενων γραφικών, το οποίο χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία memes των αγαπημένων μας σειρών και ταινιών, αποτελεί πλέον ένα ηλεκτρονικό έργο τέχνης, αποκτώντας πραγματική αξία στην αγορά, με την τιμή του να καθορίζεται ανάλογα με την αγορά και τη ζήτηση. Για παράδειγμα, το Nyan Cat, το οποίο απεικονίζει ένα γάτο να χοροπηδά και να αφήνει πίσω του ένα ουράνιο τόξο. Το GIF αυτό πωλήθηκε έναντι… $690.000.

Αναλογιζόμενοι τα πιο πάνω, η ακριβής πρόβλεψη για το πώς θα είναι ο κόσμος στο μέλλον, αποτελεί… παρακινδυνευμένη προσπάθεια. Αυτό που μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το animation είναι το σήμερα αλλά και το αύριο της επικοινωνίας.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στο InBusiness εδώ.