Image Image Image Image Image

24

Mar

Nicoletta Charalambous – Interview

  • By admin

Συνέντευξη στην Economy Today.

Ήρθε η στιγμή να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε εμείς οι γυναίκες τονίζει η κ. Νικολέττα Χαραλάμπους.
Της Νικολέττας Χαραλάμπους*

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ήρθε η στιγµή να αναγνωρίσουµε τις µεγάλες δυνατότητες που έχουµε και το πόσα µπορούµε να πετύχουµε, σηµειώνει η κ. Νικολέττα Χαραλάµπους και συµβουλεύει τις γυναίκες να έχουν ως ασπίδα το πείσµα και τη δηµιουργικότητά τους.

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας και παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις έχει σηµειωθεί πρόοδος, εντούτοις υπάρχουν ακόµα στερεότυπα και διακρίσεις ανάµεσα στα δύο φύλα. Πού οφείλεται αυτό;

Παρόλο που ζούµε σε ένα περιβάλλον το οποίο µεταβάλλεται συνεχώς, µε τις παγκόσµιες αγορές και κοινωνίες να εισέρχονται πλέον σε µια νέα τροχιά, εντούτοις παρατηρούµε πως αρκετά από τα στερεότυπα που υπήρχαν ανάµεσα στα δύο φύλα παραµένουν ακόµη. Πρόκειται για ένα κοινωνικό θέµα το οποίο καλλιεργείται από γενιά σε γενιά, εισέρχεται στην παιδεία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Βαδίζοντας σε µια νέα εποχή, όπου τα πάντα γύρω µας αλλάζουν µε ταχύτατους ρυθµούς, πιστεύω ότι τώρα ίσως να ήρθε η ώρα για να απαλλαγούµε από τα βαρίδια προηγούµενων εποχών και να προχωρήσουµε µπροστά, χτίζοντας µια πιο σύγχρονη και ευέλικτη κοινωνία για τη νέα γενιά.

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά το θέµα της ισότητας στον εργασιακό τοµέα; ∆ίνονται ίσες ευκαιρίες επαγγελµατικής και µισθολογικής ανέλιξης µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Καταρχάς πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο µυαλό όλων µας πως όλοι οι άνθρωποι και µπορούν και χρειάζεται να συνυπάρξουν σε έναν επιχειρηµατικό χώρο, να στηρίξουν τον διπλανό τους και να σεβαστούν ο ένας τον άλλον. Όντως, σε αρκετές περιπτώσεις, οι ευκαιρίες που δίνονται όσον αφορά τη µισθολογική και επαγγελµατική ανέλιξη µεταξύ των δύο φύλων δεν παρουσιάζονται τόσο ίσες όσο θα περίµενε κανείς να είναι. Είναι όµως στο χέρι του καθενός και της καθεµίας από εµάς να γεφυρώσουµε αυτό το χάσµα.

Ποια είναι τα κυριότερα εµπόδια που συναντά µια γυναίκα στον δρόµο για την κορυφή;

Η πορεία που ακολουθεί ο καθένας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το ίδιο και η κορυφή. Ο καθένας και η καθεµία έχει τους δικούς του στόχους και όνειρα. Σίγουρα, ο δρόµος αυτός θα είναι δύσκολος, µε εµπόδια που µοιάζουν ανυπέρβλητα. Όµως, µε επιµονή και θέληση, όλα µπορούν να γίνουν. Έτσι και εµείς οι γυναίκες, ήρθε η στιγµή να αναγνωρίσουµε τις µεγάλες δυνατότητες που έχουµε και το πόσα µπορούµε να πετύχουµε, ώστε να προχωρήσουµε µε αυτοπεποίθηση στην κατάκτηση της δικής µας «κορυφής».

Ποια συµβουλή θα δίνατε σε µια γυναίκα που ξεκινά σήµερα την επαγγελµατική της σταδιοδροµία;

Να κρατά πάντοτε ως ασπίδα το πείσµα και τη δηµιουργικότητά της. Σε συνάρτηση µε τις ανθρώπινες αξίες που όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουµε ως προµετωπίδα των προσπαθειών µας, όχι µόνο θα καταφέρει να πραγµατοποιήσει τα όνειρά της, αλλά συνάµα θα συµβάλει και στη δηµιουργία µιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.

Ως µια γυναίκα-επαγγελµατίας, πιστεύετε ότι τα µέτρα που λαµβάνονται από την πολιτεία για προστασία των εργαζοµένων γυναικών είναι ικανοποιητικά; Αν όχι, δώστε µας επιγραµµατικά µερικά παραδείγµατα-εισηγήσεις.

Υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν ώστε να µπορούµε να µιλήσουµε µε σιγουριά για πλήρη εξάλειψη των κοινωνικών προκαταλήψεων και διακρίσεων. Όπως προανέφερα, η συζήτηση για την ισότητα ανάµεσα στα δύο φύλα αρχίζει από την ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο σκέψης και για καλλιέργεια ανάλογης κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα, από τα σχολεία µέχρι και τους χώρους εργασίας. Επενδύοντας σε αυτή την προσπάθεια και µέσα από τη δροµολόγηση των κατάλληλων δράσεων, τόσο η πολιτεία όσο και εµείς, οι πολίτες αυτού του τόπου, µπορούµε να διαφοροποιήσουµε το υφιστάµενο περιβάλλον, αλλάζοντας άρδην το σκηνικό.

Ποια ισχυρή γυναίκα θαυµάζετε;

Κάθε γυναίκα –και γενικότερα κάθε άνθρωπος– είναι ξεχωριστή, µε µοναδικές εµπειρίες καταγεγραµµένες στο βιβλίο της ζωής της. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που θαυµάζω ανθρώπους που έχουν ως πρότυπο τον καλύτερο εαυτό τους και επενδύουν σε αυτόν.

*Managing and Creative Director, Orb Communications

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.